018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

EU: Junkeru nominacija, Moskvi pretnje sankcijama

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL – Lideri zemalja članica Evropske unije zvanično su nominovali luksemburškog političara Žan Klod Junkera za novog predsednika Evropske komisije.
“Čestitam Junkeru na nominaciji”, rekao je odlazeći predsednik EK Žose Manuel Barozo na konferenciji za medije nakon današnjeg samita EU u Briselu.

On je obećao da će “učiniti sve” da tranzicija prođe glatko, uz podsećanje da poznaje Junkera više od 20 godina id a su često sarađivali.
Izboru Junkera se najglasnije protivio britanski premijer Dejvid Kameron, koji je, uz mađarskog premijera Viktora Orbana, jedini glasao protiv nominacije.
Junker je pobornik čvršćih evropskih integracija u trenutku kad Britanci žele labavije odnose sa EU, koju vide kao pretnju nacionalnom suverenitetu.
“Glasao sam za Junkera, jer je on najbolji izbor i ume da premosti razlike”, rekao je novinarima Antonis Samaras, premijer Grčke, koja će do 1. jula predsedavati EU.
Junkerov izbor tek treba da potvrdi Evropski parlament, na plenarnoj sednici 16. jula u Strazburu.
Istovremeno, lideri 28 zemalja članica su zapretili Rusiji novim sankcijama ako do ponedelljka ne ispuni četiri uslova u vezi sa ukrajinskom krizom.
Ta četiri uslova su: sporazum sa OEBS o nadgledanju prekida vatre, povratak tri granična prelaza koje su zauzeli separatistu pod kontrolu ukrajinskih vlasti; oslobađanje pritvorenih posmatrača OEBS i početak pregovora o primeni mirovnog plana predsednika Petra Porošenka.
“Očekujem da se sve to ispuni tokom sledeća tri dana”, rekao je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej na zajedničkoj konferenciji za štampu u Briselu.
Van Rompej i Barozo su ocenili da su sporazumi o slobodnoj trgovini koji je EU jutros potpisala sa Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom od istorijskog značaja.
“To su najdalekosežniji trgovinski ugovori u istoriji EU”, rekao je Van Rompej.
Rusija je ocenila da su sporazumi upereni protiv njenih ekonomskih interesa i zapretila kontramerama protiv tri zemlje.
Tanjug 27.06.2014 18:07
AP Photo/Thierry Monasse