018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

EU: Izglasan mehanizam za ponovno uvođenje viza

Komentari: isključeni

Poslanici Evropskog parlamenta su velikom većinom glasova usvojili mehanizam koji omogućava da se za građane zemalja iz kojih dolaze lažni azilanti – u koje spada i Srbija – privremeno ponovo uvedu vize. 

Tanja Fajon, ranije izvestilac EP za viznu liberalizaciju, koja se snažno protivi ovom mehanizmu, ocenila je odmah posle glasanaja da ne postoji opasnost da će on uskoro biti i primenjen na zemlje Zapadnog Balkana.

Za usvajanje mehanizma glasao je 631 poslanik, dok je 236 bilo protiv. Poslanici, međutim, samatraju da je malo verovatno da će on biti pokrenut.  Poslanica Tanja Fajon je danas zatražila da se glasanje odloži, nazvavši predlog mehanizma „ilegalnim“ jer ograničava prava parlamenta. Njen predlog je odbijen, a mehanizam je potom izglasan.

Parlament je u utorak vodio burnu raspravu o ovom mehanizmu, koga su poslanici iz redova socijalista, socijaldemokrata, liberala i zelenih kritikovali zbog toga što omogućava ograničenje slobode kretanja, pre svega za građane iz zemalja Zapadnog Balkana.

(Tanjug)

Povezane vesti