018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

EU će predložiti značajne promene u Šengenu do kraja godine

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL – Evropska unija će ubržano razmotriti predloge za značajnu izmenu propisa Šengenske zone do kraja godine kako bi se ojačala bezbednost zemalja člancia posle napada u Parizu, saopštio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.
„Evropska komisija je pristala da do kraja godine predstavi plan za reformu Šengenskog graničnog sistema kako bi se omogućila sistematska i obavezna kontrola na svim spoljnim granicama za sve putnike, uključujući one na koje se primenjuju pravila o slobodnom kretanju,“ izjavio je on posle hitnog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu.
Ministri su se takođe dogovorili da u međuvremenu uvedu privremene mere strože kontrole na spoljnim granicama šengenske zone, prenosi AFP.
Teroristički napadi u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi pokrenuli su pitanje bezbednosti na granicama unutar Šengena gde građani 22 članice EU kao i Norveške, Švajcarske, Islanda i Lihtenštajna, koji nisu u Unji, mogu da putuju bez pasoša.
Članice Eu su počele da preispituju Šengen posle otkrića da su neki od napadača u Parizu došli iz Belgije i da se organizator napada Abdelamid Abaud pre napada možda vratio iz rata u Siriji gde se borio na strani Islamske države.
Funkcioneri EU su rekli da će se putnicima od sada ne samo kontrolisati pasoši već će i njihovi podaci biti proveravani u bazi podataka.

Tanjug
20 Novembar 2015 16:11
AP Photo/Michel Euler