018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Erdogan o hapšenjima: EU da gleda svoja posla

Od:
Komentari: isključeni

ISTANBUL – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas Evropskoj uniji koja je kritikovala masovna hapšenja predstavnika opozicionih medija u Turskoj da „gleda svoja posla“.
„Evropska unija ne može da se meša u mere… preduzete u skladu sa vladavinom prava protiv elemenata koji ugrožavaju našu nacionalnu bezbednost“, rekao je Erdogan u tv obraćanju, prvom od jučerašnjih racija.
„Treba da gledaju svoja posla“, dodao je on, a preneo AFP.
Kako navodi Rojters, Erdogan je rekao da su racije u medijima bliskim muslimanskom kleriku Fetulahu Gulen, koji živi u SAD, bile deo neophodnog odgovora na „prljave operacije“ političkih neprijatelja i odbacio kritike EU.
„Oni pričaju o slobodi štampe, ali (racije) nemaju ništa sa time… Ne brinemo za to šta EU može da kaže, da li nas EU prihvata kao članice ili ne, nemamo takvih briga. Molim vas zadržite svoju mudrost za sebe“, rekao je turski predsednik.
Turska policija otpočela je juče operaciju hapšenja sledbenika Erdoganovog rivala, imama Gulena, izvršivši raciju u 13 gradova širom Turske, uključujući Istanbul, a više od 20 ljudi je uhapšeno, među njima novinari, izvršni direktori, producenti i televizijski pisci bliski Gulenu.
Do hapšenja je došlo par dana posle donošenja zakona kojim je omogućeno da se privode osumnjičeni na osnovu „osnovane sumnje“.
Tanjug 15.12.2014 14:34
(AP Photo)