018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Epilog na Sudu?

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Zamenik višeg javnog tužioca u Nišu Goran Bursać uputio je zahtev inspektorima Ministarstva unutrašnjih poslova da istraže krivične prijave koje su mali akcionari podneli protiv poslovodstva „Nissala“. Akcionari su do sada podneli više krivičnih prijava, protiv svih koji su učestvovali u privatizaciji ovog aluminijumskog kombinata, međutim, odgovor je uvek bio da nema dokaza da je zakon prekršen.

Da li će privatizacija Nisala dobiti i svoj sudski epilog? Klub malih akcionara već 10 godina tuži sve one koji su učestvovali u privatizaciji nekada najvećeg aluminijumskog kombinata na Balkanu. Prijave su vraćane bez konkretnog obrazloženja, osim da nema osnova za pokretanje postupka. Posle razgovora sa novopostavljenim vršiocem funkcije predsednika višeg javnog tužilaštva, situacija se promenila.

Mali akcionari tvrde da je ovo prvi put za 10 godina da neko konkretno odgovori na njihove apele da se privatizacija preispita. Kažu, problem je i ono što se dešavalo kasnije. Traže da odgovaraju svi koji su na bilo koji način učestvovali u privatizaciji i poslovanju „Nissala“.

Privatizacija „Nissala“ je jedna od tri dopunske, uz već postojeće 24, koliko Evropska unija traži da se preispita. Kupljeni su 2003. Tada su imali 1200 radnika. Danas je na platnom spisku oko 300, u pogonima, kažu, radi dvadesetak, ostali su na plaćenom odsustvu. Radnici kažu da vlasnik duguje 8 plata, a 3 godine nije plaćao poreze i doprinose Fondu PIO.

Povezane vesti