018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Epidemiolozi: Bez nestašice petovalentnih vakcina (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

I pored izveštaja Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, koji je počeo raspodelu petovalentnih vakcina koje finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, a u kome stoji da je na raspolaganju trenutno samo ograničena količina koju je isporučio strani proizvodač, niški epidemiolozi kažu da verovatno neće doći do nestašice ovog seruma. U gradskom Institutu za javno zdravlje svakog dana očekuju da im stigne prvi kontigent, i podsećaju roditelje da je, i pored suprostavljenih mišljenja, imunizacija dece u 21. veku veoma bitna.
Nakon dobijanja svih neophodnih sertifikata iz Agencije za lekove i medicinska sredstva, petovalentna vakcina se isporučuje zavodima za javno zdravlje po utvrđenom planu raspodele, i u niškom Institutu za javno zdravlje očekuju prvi kontigent svakog momenta. Iako podaci ukazuju na to da trenutno nema dovoljnih količina da se pokrije cela zemlja, lekari veruju da će se situacija u toku godine normalizovati, a da trenutno nema razloga za brigu.
U niškom Domu zdravlja, na odeljenju pedijatrije kažu da imunizacija dece ide po planu, da roditelji mogu da budu mirni kada je reč o petovalentnim vakcinama, i da čim stigne količina, mogu da dovedu decu na vakcinaciju.
Epidemiolozi upozoravaju sve građane Srbije, da je upravo zahvaljujući vakcinama očuvano zdravlje ljudi tokom godina, da se sa imunizacijom ne treba šaliti, i da roditelji ne bi trebalo uopšte da razmišljaju da li da vakcinišu svoju decu.
Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je juče da će se za ovu godinu, prema ugovoru potpisanom između RFZO i Instituta „Torlak“, obezbediti 211.550 doza petovalentne vakcine, za vakcinaciju dece u prvoj godini života. Podsećamo, RFZO je kao glavni razlog što petovalentne vakcine o njihovom trošku nisu bile obezbeđene za prošlu godinu naveo da je prvi tender za njihovu nabavku raspisao u januaru, kada su dva jedina proizvođača, Sanofi Paster i Glakso, poslali dopis da u 2014. ne mogu da obezbede količine vakcina koje su potrebne Srbiji, uz napomenu da na svetskom tržištu vlada nestašica.

Povezane vesti