018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Epidemiološka situacija – pod kontrolom

Komentari: isključeni

Promena klime i tropske vrućine koje su poslednjih godina učestale u Srbiji idealni su uslovi za razvoj bolesti koje su bile nepoznate na ovom podneblju, ali i za povratak starih, poput malarije i virusa zapadnog Nila, izjavio je za NTV epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

Trenutno je epidemiološka situacija pod kontrolom, ali se prati širenje denga groznice, koja se posle pojavjivanja na hrvatskom primorju može pojaviti i na jugu Srbije, dodaje prof. dr Tiodorović.

Visoke temperature koje se najavljajuju ove sedmice, mogu da pogoduju razvoju raznih insekata, tako da postoji realna mogućnost da recimo komarci prenesu opasne bolesti nekarakteristične za ovo podneblje, upozorava epidemiolog Tiodorović.

Kod nas još nije zabeležen nijedan slučaj, ali je vektor tu, prisutan je i kod nas, kaže Tidorovoić i dodaje da za prenošenje tropskih bolesti više nije potrebno prisustvo egzotičnih komaraca, već da ih u slučaju visokih temperatura mogu preneti i domaći insekti.

Prema rečima Tiodorovića, zbog klimatskih promena nisu samo ljudi ugroženi, već i poljoprivredne kulture koje se susreću sa novim štetočinama. Nova vrsta cvrčka napada srpske voćnjake i vinograde, a povrće nova vrsta moljaca. Kako u Srbiji vrebaju na desetine novih vrsta potencijalnih bolesti, paralelno se radi i na predlogu novog zakona o zaraznim bolestima, ističe prof. dr Tiodorović.

 

Povezane vesti