018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Epidemija gripa u Pomoravskom okrugu

Od:
Komentari: isključeni

ĆUPRIJA – Na teritoriji Pomoravskog okruga proglašena je epidemija gripa, izjavila je danas načelnik Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji dr Vesna Stefanović, istakavši da nema mesta panici.
„U dogovoru sa nadležnim koordinatrom za grip iz Instituta za javno zdravlje ‘Batut’ doneli smo dluku o proglašenju epidemije gripa na teritoriji Pomoravskog okruga koga čine grad Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac“, rekla je Stefanović Tanjugu.
Dr Stefanović je objasnila da je došlo do porasta broja obolelih, na nivou svih ovih opština, ali da to nije „nešto drastično“.
„Ali je povećan broj i smatrali smo da je ispravno da se proglasi epidamija ali, i s obzirom na neke slučajeve koji su bili malo ozbiljniji sa naše teritorije koji su bili zbrinuti u Klinickom centru u Kragujevcu“, objasnila je Stefanović.
„Mi zvanično imamo izlovan virus AH1 još 29. januara, taj virus postoji u cirkulaciji, to je ono što je zvanično, zvanično imamo i povećan broj oboljenja sličnih gripu“, rekla je Stefanović i istakla da „zvanično druge informacija o drugom tipu gripa nemamo“.
Stefanović je istakla da je u Pomoravskom okrugu, u odnosu na isti period prošle godine, duplo više obolelih „i to nas je opredelilo da proglasimo epidemiju“.
U toku dana uputićem predlog za zabranu poseta bolesnicima u opštim bolnicama, i preporučićemo mere prevencije, pojačati ličnu higijenu, smanjiti kontakte, izbegavati zagušljive prostorije, prostorije gde ima mnogo ljudi, pojačati ishranu bogatu vitaminima, istakla je Stefanović.
Ona je dodala „da nema posebnih mera za škole i vrtiće“, navodeći „obolelih nema u tolikom obimu da bi toliko drastično išli i zabranjivali nastavu“.
Podsetila je da je od ranije, na dečijim odeljenjima opštih bolnica u Jagodini, Ćupriji i Paraćinu, zbog sezonskog gripa zabranjena poseta bolesnicima.
Reč je, kako je dodala, o preventivnoj meri da se spreči širenje virusa, koji se prenosi kontaktom i kapljičnim putem.
„Oboleli od gripa su u svim uzrastima, ali najviše je dece. Mi smo i očekivali ovaj talas gripa pre svega sa polaskom dece u školu“, rekla je ona.
Na pitanje da li je sada kasno za vakcinaciju protiv gripa, Stefanović je istakla da je „virus u cirkulaciji i pitanje je koliko bi sada vakcina pomogla“.
Tanjug 10.03.2015 12:30
Foto Tanjug, T. Valič, ilustracija