018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Eparhija predstavila program slave

Komentari: isključeni

Niška eparhija najavila je program gradske slave, koja je ove godine potpuno posvećena godišnjici donošenja Milanskog edikta o verskoj toleranciji. Svi događaji zakazani su za nedelju i ponedeljak u Hramu svetog cara Konstantina i carice Jelene na Bulevaru Nemanjića.

Kako najavljuje Eparhija niška, centralni događaj je sveta liturgija koja se u ponedeljak, 3. juna održava u Hramu svetog cara Konstantina i carice Jelene od 8 sati ujutru. Osvećenje hrama predviđeno je u okviru liturgije. To je događaj na koji Srpska pravoslavna crkva u Nišu poziva sve građane, posebno zato što će po njenom okončanju, oko 10 sati i 30 minuta, biti presečen slavski kolac i organizovana litija, koja će krenuti od Parka Svetog Save, ulicom Pariske komune prema Gradskoj toplani, zatim Bulevarom Nemanjića ponovo do Parka. U nastavku, povorka u kojoj će biti sveštenstvo, učenici bogoslovije, crkveni horovi, vojni orkestar, oficiri, konjička policijska jedinica, deca i građani, krenuće Vizantijskim bulevarom i ulicom Branka Krsmanovića, ponovo do crkve.

Pre liturgije, u ponedeljak, proslava crkve kreće u nedelju u 17 sati, kada počinje bdenje u Hramu svetog cara Konstantina. Po njegovom završetku, u 19 i 30, kreće program ,,Carsko veče“, u okviru koga će, po tradiciji, vladika niški Jovan predati labarum, odnosno zastavu sa simbolom hrišćanstva (Hristovim monogramom) niškom gradonačelniku. Predstavnici Eparhije potvrdili i prisustvo partijarha Irineja.

 

 

Povezane vesti