018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Engleski dom proslavio dan ustanove i slavu (VIDEO)

Komentari: isključeni

Engleski dom u Nišu obeležio je 7. novembar, dan osnivanja ove ustanove kao i krsnu slavu Svetog velikomučenika Dimitrija. Za 87 godina rada i postojanja, ova ustanova prerasla je u jednu od najpoznatijih vaspitno-obrazovnih institucija u Srbiji.

U Jagodin-mali, na imanju Crkve svetog Pantalejmona, 7. novembra, 1926. godine u prisustvu državnog vrha Kraljevine Jugoslavije osvećen je Engleski dom. Medicinske sestre i humanitarci, Engleskinje Mo Florens i Džin Rankin, učesnica Balkanskih i Prvog svetskog rata, uz čiju pomoć je sagrađen, upravljale su ovom ustanovom koji je bio utočište za veliki broj siročadi.

Danas, Engleski dom, odnosno, Dom učenika srednjih škola, svečano i radno, proslavlja svoju krsnu slavu, Mitrovdan i dan osnivanja.

Dom učenika srednjih škola sa dva objekta, obezbezbeđuje smeštaj za učenike srednjih skola koji nemaju prebivalište u Nišu. Programska služba doma osmišljava sportsko rekreativne, kulturno-obrazovne i zabavne programe, za sve učenike, koji godinama unazad na prestižnim takmičenjima u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji osvajaju najsvetlija odličja i brojna priznanja.

Engleski dom ima kontinuiranu i uspešnu saradnju sa lokalnom samoupravom, i državnim institucijama. Posebna saradnja uspostavljena je sa OŠ “Stefan Nemanja” , kao i Crkvom svetog Pantalejmona, na čijem zemljištu je i sagrađen ovaj objekat.

Povezane vesti