018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Energetski sistem Srbije je stabilan

Komentari: isključeni
Tagovi:

Direktor Rudarskog basena Kolubara Milorad Grčić izjavio je danas da je pokrenuta proizvodnja u kolubarskim kopovima i da je energetski sistem Srbije stabilan.

Grčić je rekao da se u predstojeću zimu ulazi sa proizvodnjom uglja koja je „nešto ispod plana“, ali da se posle prestanka katastrofalne majske poplave, gde su stradali svi kolubarski kopovi, uspelo u tome da se u njima pokrene proizvodnja.

Grčić je precizirao da su do sada ispumpana oko 24 miliona kubika vode i da će u toku ove nedelje jedna po jedna pumpa biti prebacivana na kop „Tamnava zapad“, jer je bitno da se pokrene ispumpavanje „Tamnave“.

On je precizirao da je do aktiviranja kopa „Crljani“ vađeno i isporučivano prema termolektranama oko 45.000 tona dnevno, a za vikend oko 57.000 do 58.000 tona dnevno i najavio da će već u toku ove nedelje ta brojka porasti.

Na pitanje novinara koliko će vremena biti potrebno da se ispumpa voda iz kopa „Tamnava zapad“, Grčić je odgovorio da je sproveden tender i da će se danas otvoriti ponude, a da je po tenderu optimalan rok za ispumpavanje 105 dana od momenta instalisanja kompletne opreme.

Direktor Rudarskog basena Kolubara je naglasio da se količina uglja od 29 do 30 miliona tona na godišnjem nivou mora ispoštovati.

(Tanjug)

 

 

Povezane vesti