018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Energetska situacija u Nišu stabilna (VIDEO)

Energetska situacija u Nišu je stabilna. Dug prema „Jugorosgasu“ je smanjen, značajno manji nego prošle godine u isto vreme, tako da možemo očekivati redovno snabdevanje gasom.

Sistem za proizvodnju i distribuciju toplotne energije je u tehničkom smislu pripremljen za grejnu sezonu bolje nego prethodne godine. Najslabija tačka sistema su kotlovi u toplani JUG, koji po KFW progarmu-faza 4, treba da budu zamenjeni pred sledeću grejnu sezonu, tačnije, planirano je da se zamene dva od četri kotla, tako da nije bilo isplativo sada ulagati zančajnija sredstava u njihovu rehabilitaciju.

Nov način naplate usluge daljinskog grejanja, po utrošku toplotne nergije, umesto po grejnoj površini, kao do sada, izaziva posebnu pažnju korisnika. Naša obaveza po KFW programu je da u grejnoj sezoni 2013/2014 uslugu daljinskog grejanja obračunavamo prema utrošku toplotne energije. Neizvršavanje te obaveze imalo bi za posledicu isključivanje iz programa i uskraćivanje sredstava. Po Zakonu o efikasnom korišćenju energije, svi u Srbiji su obavezni da takav obračun primene od grejne sezone 2014/2015.

Jedan broj korisnika je počeo da dobija veće, a drugi manje račune. Suština je da cenu toplotne nergije nismo promenili, ali smo postojeću cenu izraženu u din/mkv preračunali u din/kwh isporučene toplotne energije. Ono što su neki korisnici počeli od 1. avgusta da plaćaju, a svi od 1. oktobra, je račun za dvanaestinu potrošene toplotne energije u prethodnoj grejnoj sezoni, i ima karakter akontacije, tj. pretpostavljene potrošnje a ne stvarne, kaže gradski većnik Miloš Banđur.

Računima za april, maj, jun i jul izvršiće se poravnjanje stvarne i pretpostavljene potrošnje, tako da ta 4 računa mogu biti i veća, ali i manja od ostalih, u zavisnosti da li je korisnik u grejnoj sezoni potrošio više ili manje energije nego je pretpostavljeno. Izgradnjom Južnog toka povećaće se energetska stabilnost i bezbednost naše zemlje, jer gas u Srbiju sada ulazi samo iz jednog pravca preko Mađarske. Oko 2000 radnika biće neposredno angažovano na izgradnji gasovoda kroz Srbiju, koja će inkasirati godišnje 200 miliona evra za tranzitne takse.

Zemlje bivše Jugoslavije, sem Slovenije, snabdevaće se gasom iz Južnog toka preko Srbije, što ojačava energetsku i spoljnopolitičku poziciju naše zemlje. Izgradnja Južnog toka stvara preduslove za realizaciju planova za izgradnju niza gasnih elektrana-toplana. Južno od Beograda, republički planovi predviđaju izgradnju ovih kogenerativnih postrojenja u Kragujevcu i Nišu, snage po 80 MGW, što će uposliti određen broj ljudi na njihovoj izgradnji i u ekspoataciji. Planirano je da se u budućnosti realizuje projekat izgradnje gasovoda Sofija-Niš, tj. omogući napajanje gasom i iz tog pravca.

 

Povezane vesti

  • Zima

    Nema zime uz ovakve planove i investicije!