018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava

Komentari: isključeni
Tagovi:

Uprava za poljoprivredu će do septembra ove godine napraviti elektronski registar svih gazdinstava na području Niša, kako bi prepoznala sve korisnike agrarnog budžeta i definisala strategiju razvoja, kaže za NTV, načelnik Uprave za poljoprivredu i razvoj sela, Saša Stoiljković.

- Cilj je da se tačno zna čime raspolaže naš kraj i to unapredimo preko projekata prekogranične saradnje - ističe Stoiljković.

Poljoprivrednici sa juga Srbije mogli bi da izvoze proizvode u zemlje Evropske unije, ali je neophodno da prvo usaglase domaće standarde sa evropskim. Da bi taj proces uspeo, Uprava za poljoprivredu u više od 60 niških sela popisuje imanja, njihove površine, kapacitete i strukturu poljoprivredne proizvodnje, kaže načelnik uprave Saša Stoiljković.

Formiranjem ovakve baze podataka proizvođači će moći da prate celokupan proces proizvodnje po principu od njive do trpeze.

Uprava ujedno i edukuje poljprivrednike tako što im organizuje studijska putovanja u evropske zemlje i na primerima dobre poljoprivredne prakse ovih dana u Bugarskoj i Austriji razvijaju svoju proizvodnju. Sa agrarnom strategijom, koju će Vlada usvojiti do kraja godine, i na jugu zemlje stvoriće se konkuretna poljoprivreda.

 

 

 

 

Povezane vesti