018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Elektrifikacija poljoprivrednog zemljišta među prioritetima (VIDEO)

“Elektrifikacija poljoprivrednog zemljišta biće jedan od prioriteta srpske poljoprivrede. Na taj način smanjićemo troškove proizvodnje, podići konkurentnost naših poljoprivrednih proizvoda i sačuvati prirodnu sredinu“, istakao je Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prilikom obilaska poljoprivrednog gazdinstva porodice Andrijević u selu Lalinac, a povodom promocije nacrta Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2014-2024.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Željko Radošević, posetu gradu Nišu započeo je obilaskom Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Niš. Posle razgovora sa poljoprivrednim stručnjacima usledio je obilazak pojoprivrednog gazdinstva Bojana i Biljane Andrijević, povrtara iz sela Lalinac. Oni uzgajaju rane povrtarske kulture na 70 ari pod plastenicima i jednom hektaru na otvorenom. Najveći problem je što nemaju priključak na niskonaponsku električnu mrežu, pa sve površine moraju da navodnjavaju upotrebom pumnpi na dizel gorivo.

Selo Lalinac nalazi se na teritoriji GO Palilula. Ova opština vodi računa o svakom poljoprivrednom gazdinstvu posebno o mladim ljudima koji su odlučili da ostanu na selu i bave se proizvodnjom hrane, kaže predsednik ove gradske opštine Boban Džunić.

Nacrt Strategije poljoprivrednog i ruralnog razvoja od 2014. do 2024.godine predstavlja strateški dokument koji je iznedrio tim od 240 domaćih i stranih stručnjaka. On je podrvrgnut najobimnijom javnom raspravom kaže državni sekretar Radošević.

Delegacija Ministarstva poljoprivrede koju je predvodio državni sekretar Radošević, obisao je još jedno uzorno poljoprivredno domaćinstvo u Selu Čokot. Reč je o porodici Zorana Ilića koji se bavi tovom junadi i povrtarstvom u toplim lejama. Ovde je reč o domaćinstvu u kome su prisutne tri generacije koje su se opredelile za poljoprivrednu proizvodnju. Kad se obiđu i vide ovakva domaćinstva, onda smo sigurni da srpska poljoprivreda ima buducnost, zaključio je Radošević.

Povezane vesti