018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Elektrifikacija polja (VIDEO)

Komentari: isključeni

Čokot nadomak Niša moglo bi da bude šesto selo u Srbiji u kome bi plastenici i njive dobili struju zahvaljujući pilot projektu niške Uprave za poljoprivredu „Elektrifikacija polja“, kaže za NTV, načelnik ove Uprave Saša Stoiljković.

On dodaje da je reč o strateški značajnom programu revitalizacije irigacionog sistema, jer bi se zamenom benzinskih pumpi za navodnjavanje električnim, poljoprivredna gazdinstva godišnje uštedela nekoliko hiljada evra.

Elektrifikacija niških polja, odnosno izgradnja električne mreže za napajanje pumpi za navodnjavanje parcela u Čokotu projekat je na kome ovih dana Uprava za poljoprivredu intenzivno radi, kaže načelnik ove uprave Saša Stoiljković.

Dovođenje električne energije do samih njiva i zamene motora sa unutrašnjim sagorevanjem električnim, svako domaćinstvo u Čokotu moglo bi da uštedi dosta para na godišnjem nivou, kaže Stoiljković.

Načelnik uprave ističe da bi ovakav projekat finansiralo Ministarstvo poljoprivrede sa 90 odsto sredstava preko Svetske banke, dok bi sami poljoprivrednici i njihova udruženja investirala 10 posto.

Povezane vesti