018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Elektrana Sveta Petka i posle 107 godina proizvodi struju (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

I ove godine povodom 10.jula, dana rođenja Nikole Tesle, klaster “Putevi kulture“ organizovao je promotivnu posetu hidroelektrani “Sveta Petka“ u Ostrovici, sagrađenoj upravo na osnovu izuma najvećeg srpskog naučnika. Bez prekida i sa istim kapacitetom radi već 107 godina.
Hidroelektrana u Sićevačkoj klisuri dobila je ime po obližnjem manastiru Sveta Petka. Zasluge za njenu gradnju, po Teslinim projektima, pripadaju mašinskom inženjeru Aćimu Stevoviću, ondašnjem profesoru Tehničkog Fakulteta. Struju je počela da proizvodi samo četiri godine posle puštanja u pogon hidroelektrane na Nijagari.
O hidroelektrani Sveta Petka, starali su se deda i otac vodećeg mašiniste Slobodana Stojanovića iz Ostrovice. Uskoro će istim putem krenuti i njegov sin. Uvek sa istim žarom posetiocima pojašnjava proces proizvodnje jedinstven na ovakvim, malim, hidroelektranama.
Tokom svih 107 godina, koliko bez prekida radi punom parom, delimično je remontovan samo prvi agregat. U toku je priprema za njenu i revitalizaciju još 9 malih hidoelektrana, nastalih na osnovu ideja Nikole Tesle.
Na taj način hidroelektrana će biti automatizovana, s tim što će njen spoljni izgled ostati dosledan onome s početka dvadesetog veka. Od prošle godine, kada je otvoren za javnost, ovaj objekat posetilo je preko 1000 turista.
Kada bude remontovana hidroelektrana Sveta Petka,kazu stručnjaci, proizvodiće struju još minimum pola veka. To je samo jedno u nizu svedočanstava o genijalnom umu velikog naučnika prema čijim dostignućima divljenje ne prestaje da raste širom čitave planete.