018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Eksplozija, pucnjava u zgradi suda u Istanbulu

Od:
Komentari: isključeni

ISTANBUL – U zgradi suda u Istanbulu, gde pripadnici zabranjene radikalne levičarske grupe drže kao taoca tužioca Mehmeta Selima Kiraza, večeras je ođeknula eksplozija, a čula se i pucnjava, javile su agencije, pozivajući se na izjave svedoka.
Agencija Rojters navodi da se čula pucnjava i da se iz zgrade širi dim, dok AFP prenosi da se čula eksplozija.
Ispred zgrade su pripadnici bezbednosnih snaga, a lekari Hitne pomoći su viđeni kod zadnjeg ulaza u zgradu suda, dodala je britanska agencija.
Vlasti zasad nisu potvrdile da je pokrenuta operacija protiv napadača.
Pre nekoliko časova, šef istanbulske policije je izjavio da su u toku pregovori sa dvojicom napadača.
Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front (DHKP-C) objavila je fotografiju tužioca sa prislonjenim pištoljem na čelo.
Kiraz istražuje ubistvo 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je preminuo marta prošle godine posle 269 provedenih dana u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom leta 2013. godine.
U međuvremenu je istekao rok koji su napadači dali tužiocu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana.
Među zahtevima je i javno priznanje preko televizije odgovornih policajaca, kao i oslobađanje ljudi koji su uhapšeni zbog učestvovanja u mitinzima solidarnosti, organizovanim posle smrti tinejdžera.
Novinar „Hurijeta“ je pozvao na mobilni telefon Kiraza, a javio mu se nepoznati muškarac koji mu je rekao da „tužilac trenutno nije dostupan“. Potom je prekinuo vezu, a čulo se da je neka osoba pored njega uzviknula „policija“.
U početku je rad u sudnicama nastavljen, ali sat vremena posle napada televizijske stanice su javile da su bezbednosne snage evakuisale zgradu da bi se „pripremile za pokretanje operacije sa ciljem okončanja krize“, navodi list.
U trenutku kada su napadači uleteli u kancelariju tužioca, nekoliko turskih provincija, među kojima i Istanbul, ostali su bez struje.
Turska agencija Dogan je prenela izjavu ministra energetike Tanera Jildiza koji je rekao da „nije ispravno povezivati nestanak struje sa incidentom u sudnici“.
Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front postoji od 1978. godine. Odgovorna je za više ubistava i samoubilačkih napada. Turska, SAD i EU je tretiraju kao terorističku grupu, prenela je Raša tudej.
Veruje se da je grupa odgovorna za napade na tursku policiju 2001. godine, a 10. septembra iste godine izvela je samoubilački napad u kom su ubijene tri osobe.
Tanjug 31.03.2015 19:40
AP Photo/Emrah Gurel