018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ekspedicija „Putevima srpske vojske u Prvom svetskom ratu“ [UPD] (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Ekspedicija „Putevima srpske vojske od 1914. do 1918. godine“ realizuje se u sklopu Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata. Ovaj projekat organizuje Safari klub pod pokroviteljstvom grada Niša, uz podršku Turističke organizacije Niša.

Karavan će krenuti iz Niša 28. jula na stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata i za petnaest dana obići sva stratišta kojima je prošla slavna srpska armija.

Grad Niš imao je vrlo važnu ulogu tokom Prvog svetskog rata. Godine 1914. i 1915. bio je ratna prestonica, u kojoj su donete sudbonosne odluke za srpski i ostale južnoslovenske narode. Ekspedicija Putevima srpske vojske u Prvom svetskom ratu, čiji je pokrovitrelj Grad Niš, jedna je od manifestacija u okviru programa obeležavanja velikog jubileja.

Turistička organizacija Niša suorganizator je ekspedicije „Putevima srpske vojske od 1914. do 1918″. U saradnji sa drugim turistickim organizacijama u Srbiji, pomoći će realizaciju ovog projekta.

Karavan od pet terenskih vozila u kojima će se nalaziti 10 do 12 ljudi na trasi od 3500 kilometara preći će put kojim se kretala glavnina srpske vojske i pritom prikupljanti i dokumentovati nove podatke i činjenice o dramatičnim i slavnim danima srpske istorije.

Obimna video i foto-dokumentacija prikupljena sa ekspedicije, biće pretočena u desetak reportaža i dokumentarni film, koji će biti prezentovan javnosti septembra ove godine.

Povezane vesti