018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ekspedicija „Putevima srpske vojske u Prvom svetskom ratu“ kreće u ponedeljak iz Niša (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Niška Vojna bolnica pružiće logističku podršku ekspediciji “Putevima srpske vojske u Prvom svetskom ratu”. Sastavni deo ovog projekta biće i praćenje maršute Stalne moravske vojne bolnice. Ekspedicija kreće 28. jula iz Niša, a za petnaestak dana obići će sva stratišta srpske vojske na putu dugom 3.500 kilometara u pet država.

Vojana bolnica u Nišu jedna je od retkih u svetu koja je održala kontiuitet rada u proteklih 137 godina postojanja i nakon učešća u sedam ratova tokom kojih je zbrinjavala ranjenike, deleći sudbinu svoje vojske i naroda.

„Safari klub“ Niš sa 6 vozila i 12 ljudi spreman je da u ponedeljak, 28. jula, na stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata, krene putem pobedonosne srpske vojske dugim 3.500 kilometara.

Vojna bolnica u Nišu, u saradnji sa Udruženjem potomaka oslbodilačkih ratova od 1912. do 1920, zajedno sa organizatorima ekspedicije, planira održavanje velikog naučnog skupa pod nazivom “Istorija vojnog saniteta i učešće stranih humanitarnih misija tokom Prvog svetskog rata”. Na ovom naučnom skupu, koji će biti održan u Nišu 9. oktobra, domaći vojni istoričari pružiče svoje viđenje učešca naših i stranih lekara u Prvom svetskom ratu.

Povezane vesti