018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Eko milk“ unapredio znanje proizvođača mleka (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Projekat “Jačanje kapaciteta proizvođača i prerađivača mleka – “Eko milk” naučio je proizvođače iz nišavslog i pirotskog okruga, kako da unaprede svoju proizvodnju i opstanu u uslovima koje propisuje Evropska unija. Takođe, rezultati ovog projekta biće razmotreni prilikom izrade strategije razvoja stočarstva, kažu u Upravi za poljoprivredu i razvoj sela.

Na jugu Srbije nema velikih farmi, a jedini način da mali proizvođači i prerađivači mleka opstanu je udruživanje i zajednički nastup na tržištu. Ovo je lekcija koju je 20 farmera nišavskog i pirotskog okruga naučilo prilikom posete susednoj Bugarskoj, koja već proizvodi po evropskim standardima, kažu u Upravi za poljoprivredu i razvoj sela.

Rezultati jednogodišnjeg projekta prekogranične saradnje sa Bugarskom – „Eko milk“, čiji je cilj jačanje kapaciteta proizvođača i prerađivača mleka, biće razmotreni prilikom izrade strategije stočarstva.

Bugari su, kako kažu u Fondaciji “Dr Stamen Grigorov”, zaposlili više ljudi i povećali direktnu prodaju od proizvođača zahvaljujući projektu, dok u “Klasteru sireva Jug” kažu da je znatno povećana bezbednost proizvoda. Projekat „Eko milk“ je sa 180.000 evra finansirala Evropska unija kroz IPA program.

Povezane vesti