018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Efektiva: Propali pregovori o švajcarcima, tužićemo i NBS

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Udruženje bankarskih klijenata Efektiva saopštilo je danas da su njihovi pregovori sa bankama, Narodnom bankom Srbije, ministarstvima pravde i finansija u vezi sa stambenim kreditima u švajcarskim francima prekinuti, te su zato najavili nove proteste i tužbe koje će biti adresirane i na centralnu banku.
„Pregovori koji su trajali više od mesec dana su prekinuti, a sinhronizovanim nedolaskom predstavnika banaka i NBS na poslednji sastanak, jasno nam je stavljeno do znanja da dogovor nije moguć“, piše u saopštenju Efektive nakon današnje konferencije.
Aktuelna ponuda banaka, kako navode, ne može biti konačno rešenje jer se nude četiri modela koja samo neznatno umanjuju mesečnu obavezu klijentima, pa će Efektiva vršiti jači pritisak u cilju pronalaženja konačnog rešenja za kredite u francima.
„Mi smo u Vladi Srbije najavili nove aktivnosti u tu svrhu, krivične prijave protiv odgovornih u NBS, nove proteste, blokade rada banaka kroz akcije „Dve banke za banku“, odnosno uplata po dva dinara na šalterima banaka, te „Uputi prigovor banci“, odnosno slanje prigovora pisanih na različitim podlogama-kartoni/daske/vrata… koji će se realizovati u predstojećem periodu“, navodi se u saopštenju Efektive.
Oni poručuju da bi država trebalo da prestane da pomaže bankama i da se okrene građanima.
„Porodice su nam ugrožene i ne znamo šta da radimo. Prinuđeni smo da protestujemo i tražimo sami zadovoljavajuće rešenje. Nema nam druge nego da verujemo u pravni sistem. Ako građani poštuju banke i banke bi morale da poštuju korisnike svojih usluga, kao i zakonske propise“, rekao je na konferenciji Marko Vasić, jedan od korisnika kredita, navedeno je u saopštenju.
Efektiva navodi da bi država, pravovremenom reakcijom, pomogla i bankama i građanima, a sprečila bi moguću propast Nacionalne korporacije za osiguranje kredita, kod koje je osigurano oko 80 odsto svih stambenih kredita.
U Srbiji postoji 21.000 stambenih kredita u švajcarcima, sa prosečnom mesečnom ratom koja je u trenutku podizanja kredita iznosila oko 300 evra, a koja, kako piše, u ovom trenutku sa porastom vrednosti franka iznosi 450 evra.
To znači, navedeno je, da banke svakog meseca, samo po osnovu kursne razlike u mesečnim obavezama, od građana naplate višak od oko tri miliona evra.
Efektiva je, kako je navedeno, pokrenula više od 2.000 sporova do sada, dobila više od 30 pravnosnažnih presuda, pet prvostepenih za poništaj ugovora.

Tanjug 15 Maj 2015 15:25