018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Edukativni čas “Ja kažem NE kasetnoj municiji’ (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Kasetna minicija zaostala iz NATO bombardovanja nalazi se na području 16 srpskih opština, ukupne površine oko 24 miliona kvadratnih metara, zbog čega je oko 80.000 civila izloženo opasnosti – podaci su srpskog Centra za razminiranje. Povodom Međunarodnog dana mira, Udruženje građana “Akcija i pomoć“ organizovalo je u Belotincu, sa niškim odredom izviđača “Kralj Petar I“, edukativni čas sa porukom “Ja kažem NE kasetnoj municiji“.

Najveći broj neeksplodiranih projektila u Srbiji rasut je u ruralnim i siromašnim delovima zemlje, od kojih je samo deo deminiran. Sumnje postoje i da sa teritorije Niša još uvek nisu uklonjene sve zaostale kasetne bombe.

Kasetne bombe dizajnirane su tako da prilikom bombardovanja eksplodira samo oko 15 odsto municije, da bi se ostatak aktivirao tek posle izvesnog vremena. Od ukupnog broja stradalih, 90 odsto su civili, od kojih su dve trećine deca, jer kada pronađu ovu vrstu municije na otvorenom, prilaze joj neoprezno zavedeni jarkim bojama u kojima se ona proizvodi.

Od kasetne municije tokom 1999. godine na ovim prostorima, bez teritorije Kosova, poginulo i teško povređeno oko 200 osoba. Posle bombardovanja ovo monstruozno oružje ubilo je još 20 ljudi.Uprkos tome, Srbija još uvek nije ratifikovala Konvenciju o zabrani kasetnih bombi, na osnovu koje bi došla do novca za razminiranje.

Konvenciju koja podrazumeva zabranu, proizvodnju, upotrebu i skladištenje kasetne municije sada je potpisalo 115, a ratifikovalo 86 država, u čemu poseban doprinos pripada angazovanju civilnog drustva.

http://youtu.be/mNErAXkGr-Q

Povezane vesti