018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

E-uprava štedi vreme

Komentari: isključeni
Tagovi:

Zašto ne biste do dokumenata, umesto čekanja u redu, došli sa nekoliko „klikova“ mišem? Iako postoji takva mogućnost, u Gradskom uslužnom centru kažu da mnoge Nišlije ipak po Izvod iz matične knjige, ili potvrdu o državljanstvu, dolaze “peške”. Poznavaoci ove oblasti kažu da E-uprava nudi čak stotinak usluga, ali se u lokalnim samoupravama za sada koristi samo nekoliko. Dobra vest za vozače – od nedavno i registracija vozila preko Interneta.

Na sajtu Grada Niša, pod linkom E-servisi  lako ćete naći polje Virtualni matičar, gde možete elektronskim putem potražiti izvod iz matične knjige rođenih, venčanih, ili potvrdu o državljanstvu, i to će najkasnije za sedam dana biti u vašem sandučetu. Mnoge Nišlije, ipak, radije dolaze lično, bez obzira na čekanje u redu.

Poznavaoci ove oblasti napominju da mogućnost E-uprave mnoge opštine i gradovi ne koriste dovoljno, i da su zato prezentacije i inicijative od velikog značaja. Pozitivni primeri su opštine Loznica i Alibunar, koje imaju 30 elektronskih šaltera.

E-uprava ne koristi samo lokalnoj samoupravi, već i javnim preduzećima, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama. Građani sada zakazuju termine preko Interneta, ali bi mogli i da dobijaju potvrde, svedočanstva, sertifikate, jer je E -uprava, objašnjavaju stručnjaci, spas za čoveka današnjice.

Povezane vesti