018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Džihadisti na samo pet kilometara od Asadove palate

Od:
Komentari: isključeni

DAMASK – DŽihadisti Islamske države približili su se na samo pet kilometara od palate sirijskog predsednika Bašara Asada, pošto su zauzeli obližnji izbeglički kamp Jarmuk i u njemu „pogubili nevine Palestince“, javljaju danas britanski mediji.

Veruje se da su pripadnici IS i ekstremističke grupe al-Nusra, povezane sa Al Kaidom, preuzeli kontrolu nad čak 90 odsto kampa Jarmuk, gde je ostalo zarobljeno više od 18.000 muškaraca, žena i dece, uglavnom Palestinaca, navodi britanski list „Telegraf“.

Borci IS i al-Nusre su se u prošlosti žestoko borili jedni protiv drugih, ali su tokom napada na Jarmuk, kako se čini, sarađivali, iako je al-Nusra saopštila da po pitanju tog napada zauzima neutralni stav, preneo je Rojters.
Izbeglički kamp Jarmuk sada navodno bombarduju i snage lojalne predsedniku Asadu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da je na kamp u ponedeljak ujutro ispaljeno pet projektila, a u poslednja tri dana ukupno 25. Na početku tih napada je poginuo jedan civil, a više ih je povređeno, ali Opservatorija ne raspolaže podacima koliko je ljudi stradalo od nedelje.

Direktor Opservatorije Rami Abdurahman je za list „Independent“ izneo procenu da je oko 2.000 izbeglica napustilo kamp Jarmuk otkad su ga zauzeli ekstremisti.

U medijima su se juče pojavili izveštaji da džihadisti IS posle zauzimanja kampa pogubljuju izbeglice odsecanjem glava, a Abdurahman navodi da su danas na taj način pogubljena dvojica muškaraca, dok ih je još pet ubijeno iz vatrenog oružja.

Portparol Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama Kris Ganes je situaciju u kampu Jarmuk opisao kao „potpuno nehumanu“, a Savet bezbednosti UN je sazvao hitan sastanak za procenu rapidnog pogoršanja situacije u kampu i apelovao na bezbednu evakuaciju izbeglica.

Tanjug 08.04.2015 11:02
AP Photo/Khalid Mohammed, File