018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Džamija dobija minaret

Počela je rekonstrukcija Džamije islam-age Hadrovića u centru Niša. Sredstva je obezbedila Islamska zajednica, a projekat stručnjaci niškog Zavoda za zaštitu spomenika. Ukoliko sve teče po planu, jedina niška džamija u koju dolaze vernici, dobiće minaret posle devet godina. Džamija je spaljena u martu 2004. posle pogroma Srba sa Kosova.

Niška džamija ponovo dobija minaret. Islamska verska zajednica i Zavod za zaštitu spomenika napravili su projekat.

Tokom juna predviđena je i sanacija oštećenih delova zidova minareta i rekonstrukcija balkona. Vrednost radova je oko dvesta hiljada dinara. Sredstva obezbedjuje islamska verska zajednica.

U Nišu postoje još dve džamije. Bali-begova u Tvrđavi, nema minaret i koristi se kao galerijski prostor. Od treće, koja se nalazi u Šumatovačkoj ulici, ostao je samo minaret. Porušena je tokom bombardovanja 1999. godine.

Jedina džamija u službi, u Nišu spaljena je posle martovskog pogroma Srba sa Kosova 17. marta 2004. Iste godine je rekonstruisana. Oko tri miliona dinara je obezbeđeno iz republičkog budžeta, a tada je ostao za rekonstrukciju samo minaret. Radovi su stali. Novi imam, efendija Adem Kujović odlučio je da ove godine u potpusnosti džamiju vrati vernicima.

 

Povezane vesti

  • Ivan

    Kada ce poceti da radi dzamija u centru nisa i kada ce se ezan cuti sa minareta u centru nisa