018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dvesta eksponata u „Virtuelnom muzeju“ (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Projekat koji je skraćeno nazvan “Virtuelni muzej”, a koji realizuje niški Narodni muzej u parterstvu sa Regionalnim narodnim muzejom iz Pernika u Bugarskoj, ulazi u završnu fazu. Za godinu dana trajanja projekta, po 100 eksponata iz bogate kulturne baštine ova dva muzeja obrađeno je kroz 3d tehnologiju i uskoro će biti dostupno široj javnosti preko portala koji postavlja niški Elektronski fakultet.

Digitalizacija i vizualizacija najznačijnijih zbirki muzeja iz oblasti nošnji i nakita uvođenjem novih, 3D tehnologija, puni je naziv projekta koji je finansirala Evropska unija kroz IPA program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija. U periodu realizacije, između 22. aprila prošle i 21. aprila ove godine, niški Narodni muzej i regionalni istorijski muzej iz Pernika, imali su zadatak da, iz svojih bogatih zbirki, izaberu po 50 vrednih eksponata nošnji i isto toliko komada nakita, a stručnjaci niškog Elektronskog fakulteta prvo su skenirali sve eksponate, a zatim ih obradili koristeći savremenu 3D tehnologiju. Dvesta eksponata, po 100 iz svake zemlje, biće dostupno široj javnosti preko specijalnog portala koji predstavlja takozvani “Virtuleni muzej”.

Ovaj projekat nije bilo moguće realizovati bez pomoći stručnjaka sa Elektornskog fakulteta, koje je predvodio profesor Dejan Rančić.

Nakon završne konferencije otvorena je i izložba eksponata niškog „Narodnog muzeja“, koju su činili delovi nošnje i nakita virtuelnog muzeja. Izložbu je otvoio generalni konzul Republike Bugarske u Nišu, Atanas Krstin, a vrednost projekta je nešto više od 163.000 evra.

 

 

 

Povezane vesti