018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dve lipe sklone padu ugrožavaju bezbednost dece u vrtiću (VIDEO)

Komentari: isključeni

Dve stare lipe u vrtiću „Palčić“, predškolske ustanove „Pčelica“, već godinu dana unazad, izvor su brige i zabrinutosti za bezbednost dece koja idu u ovaj vrtić. Roditelji, ali i zaposleni u ovoj ustanovi, smatraju da postoji opasnost od pada stabala, čije je korenje već podiglo asfalt, ali i grana, od kojih su se neke, nedavno tokom poslednje oluje, već obrušile u dvorište Palčića. U Pčelici tvrde da su dogovori sa JKP Gorica i gradskom opštinom Medijana o eventualnoj seči već u toku, ali da to traje predugo, i da je neophodno što pre reagovati.

Dvorište vrtića „Palčić“, koje se nalazi u strogom centru Niša, nedavno je proglašeno za najlepše uređeno. Međutim, i pored predivnog ambijenta, u ovom dvorištu, prema rečima jednog od roditelja dece koja idu u ovaj vrtić, vreba opasnost. To su dve lipe, koje su stare više od sto godina. Korenje drveća je tokom godina podiglo asfalt u dvorištu, a nedavno se i nekoliko grana obrušilo. Zbog toga se savet roditelja jednoglasno složio da ova stabla treba poseći.

Sa ovim se slažu i nadležni u Pčelici. Tvrde da su već nekoliko puta kontaktirali nadležne, dogovarali se o načinu plaćanja usluga za seču i sređivanje, ali da nikakvi koraci još nisu preduzeti.

U GO Medijana potvrđuju da su upoznati sa ovim problemom, i da su voljni da pomognu na sve načine i plate usluge za sređivanje i seču spornih lipa, ali da druga stručna lica treba da utvrde konkretne korake.

Sa druge strane, u JKP Gorica tvrde da nema razloga za seču stabala, već da je samo potrebno da se dotrajale grane poseku. Kažu da to sređivanje nije sporno, ali da ukoliko i dalje postoji insistiranje za seču stabala, to treba da naloži organ komunalne delatnosti u opštini Medijana

Međutim, u rukovodstvu Pčelice, ističu da je ovaj problem, neophodno što pre rešiti, i da ukoliko stručna lica smatraju da seča stabala nije potrebna, i formalnu preuzmu odgovornost za takvu odluku, i snose odgovornost za sve eventualne probleme koje ove lipe mogu da uzrokuju.

Kakav će epilog ova priča dobiti, za sada se ne zna, ali ono što je neophodno jeste da se što pre reaguje. Novac za plaćanje usluge je spreman, želja postoji, tako da je još samo potrebno da se i čelnici međusobno dogovore oko prinadležnosti i administrativnih pitanja. Podsećamo, u poslednjih nekoliko godina, troje sugrađana je izgubilo život kada su im grane, i to kako se tada procenilo, zdravog drveća,pale na glavu i usmrtile ih na licu mesta. Jedan čovek je poginuo u centru Niša, na Sinđelićevom trgu, a u porti Pantelejske crkve, nastradalo je dete koje je sa bakom krenulo u šetnju.

http://youtu.be/a2ODStawumk

Povezane vesti