018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Đurović:”Našoj zemlji preti humanitarna kriza zbog azilanata”

Od:
Komentari: isključeni

Srbija je kao tranzitna zemlja za migrante iz Sirije i Bliskog istoka postala poslednji štit evropskih zemalja, a ukoliko se njihov broj, pre svega tražilaca azila, ne smanji, našoj zemlji preti humanitrna kriza, upozorio je danas direktor Centra za zaštitu i pomoć azilantima Radoš Đurović.
Đurović je u izjavi za Tanjug ukazao da to nikako ne bi smelo da se dogodi, a pošto Srbija nije članica EU, potrebna joj je pomoć u rešavanju tog problema.
Odluku Mađarske o podizanju ograde duž granice sa našom zemljom, Đurović smatra neprihvatljivom i ističe da to neće zaustaviti priliv migranata.
To bi, kako kaže, Srbiju s jedne strane suočilo sa zidom, a s druge sa masovnim prilivom migranata.
„Zid će usporiti migraciju, što samo znači da će izbeglice duže boraviti u Srbiji. U većini slučajeva, preko 98 odsto svih koji dolaze, ne žele tu i da ostanu pošto su došli na korak od cilja ka kojem su se uputili“, objasnio je Đurović.
Zato je, kaže, nerealno očekivati da Srbija bude njihova krajnja destinacija, ali će svakako biti zemlja njihovog dužeg boravka, što iziskuje i određena finansijska sredstva.
Đurović je kritikovao pojedine medije koji, kako tvrdi, o migrantima pišu senzacionalistički, a sve s ciljem podizanja tiraža.