018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Đurić: Najava hapšenja Vulina – provokacija

Komentari: isključeni

Savetnik predsednika države Marko Đurić ocenio je danas da je najava Prištine o hapšenju ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo Aleksandra Vulina, provokacija čiji je cilj da odvrati Srbe da izađu na predstojeće lokalne izbore.

Prema rečima Đurića, Priština je procenila da je za Srbe na Kosovu suviše velik i značajan korak ukoliko osvoji većinu u 10 opština. Zato, nastavlja Đurić, „sada mnogi u Prištini razmišljaju kakva je budućnost rešavanja statusnog pitanja Kosova i Metohije kada su srpske institucije potpuno legitimisane kroz izborni proces“.

Prema rečima Đurića, ekstremni krugovi pokušavaju i da ovakvim najavama hapšenja zastraše Srbe, rekao je on novinarima posle obeležavanja stranačke slave Svete Petke.

Đurić je na pitanje o dolasku potpredsednika vlade Aleksandra Vučića i Vulina na Kosovo rekao da se dogovor o slobodi kretanja mora poštovati.

„To je dogovoreno na najvišem nivou. U pitanju je kredibilitet i Evropske unije koja je i posredovala u razgovorima između Beograda i Prištine“, kazao je on.

Đurić je ponovio da se dogovor o slobodi kretanja mora poštovati i da se ne mogu stvarati ponižavajući uslovi, odnosno uslovi suprotni dogovoru.

Đurić je na pitanje da li bi moglo doći do bojkota izbora ako postoje oznake republike Kosova na izbornom materijalu, naglasio da su ovo statusno neutralni izbori.
Svi elementi izbora moraju uvažavati tu činjenicu kao i minimum interesa obe strane“, rekao je Đurić.