018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Duhovno blago Panteleja

Komentari: isključeni
Tagovi:

Duhovno blago, manastiri i crkve na području Panteleja od sada na jednom mestu – u publikaciji u štampanom i elektronskom obliku. .
Kada turisti zbog proslave Milanskog edikta dođu u grad cara Konstantina moći će da se upoznaju sa kulturnim nasleđem Panteleja, kaže predsednik opštine Srđan Savić, dodajući da na taj način opština daje doprinos obeležavanju 17 vekova od proglašenja hrišćanstva. 

Izdavanjem brošure i CD-a opština Pantelej uključila se u obeležavanje jubileja 1700 godina od potpisivanja Milanskog edikta. Publikacije koje su se izrađivale tri meseca obuhvataju slike i opise istorijskih objekata iz ranohrišćanskog perioda, a koji se nalaze na području opštine. Ovo je i prilika da se svi oni koji posete Niš upoznaju sa pantelejskim kulturnim blagom iz 4. veka, ali i ojača imidž opštine kao nove duhovne turističke destinacije, kaže predsednik Panteleja Srđan Savić.

Ranohrišćanska grobnica u Jagodin-mali, crkva svetog Pantelejmona ili Svetog Đorđa u Kamenici, Svete Petke kod Donjeg Matejevca i u Malči, samo su deo sadržaja publikacije, nastale kroz opštinski projekat, a koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja u iznosu od 180.000 dinara.

Publikacija kao deo promotivnog materijala opštine prodavaće se u objektima Turističke organizacije Niša, kao i u crkvama lokalne parohije.

Povezane vesti