018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Duh starog Niša u Gimnaziji „Stevan Sremac“ (VIDEO)

Komentari: isključeni

Sinoć je u Prvoj niškoj gimnaziji muzičko poetskim programom nastavljena nedelja obeležavanja velikog jubileja, 135 godina rada Gimnazije „Stevan Sremac“. „Sremčev stari Niš“ preneo je duh, lepotu i merak nekadašnjeg vremena i podsetio na “sve naše što nekad bejaše“.

„Sremčev stari Niš“ govori o onome što smo imali i što je vremenom nestajalo i onome što još uvek provejava niškim mentalitetom. Predstava je plod višegodišnje uspešne saradnje Gimnazije „Stevan Sremac“ i Studenstkog kulturnog centra, a scenario su pisale profesorka srpskog jezika i književnosti Danijela Gašević i Milica Vučković.

Predstava dočarava susret Stevana Sremca sa svojim likovima u kafani, kao i do sada nepoznatim svedocima sremčevog vremena i boravka u niškoj varoši. Specijlni gost i saradnik na dramskom izvođenju teksta bio je glumac Miloš Cvetković

U jesen 1878. godine, 27. septembra, nepunu godinu od oslobođenja Niša od Turaka, Vlada Kneževine Srbije na osnovu ukaza kneza Milana Obrenovića, osniva veliku Gimnaziju u Nišu. Godinu dana kasnije, predavač u školi postaje i Stevan Sremac, a od školske 1951. godine u znak sećanja na velikog srpskog pisca gimnazija dobija ime „Stevan Sremac“.

 

 

Povezane vesti