018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

DSS: Uskladiti školovanje sa potrebama tržišta rada (VIDEO)

Komentari: isključeni

U Srbiji se studije i dalje ne usklađuju sa potrebama tržišta rada, a sami studenti se iz godine u godinu suočavaju sa haosom u administraciji zbog Bolonjskog procesa – reforme u obrazovanju koja nije sprovedena do kraja, kaže predsednik GO omladine DSS-a Mladen Savić.

U ovoj stranci ističu da studentski parlamenti i organizacije moraju pod hitno da se uključe u rešavanje problema u visokom obrazovanju i da se preko Nacionalnog prosvetnog saveta utiče na proces dobijanja akreditacije privatnih fakulteta.

Neusklađivanje studija sa potrebama tržišta rada rezultira deficitom visokokvalifikovanog kadra u mnogim oblastima, kažu u niškom DSS-u i dodaju da studiranje ne sme biti privilegija bogatih.

U DSS- u ističu da je Narodna skupština nedavno raspravljala o Predlogu zakona o izmenama u Zakonu o obrazovanju i da je poslanička grupa podnela amandman koji je išao u pravcu da fakulteti treba u skladu sa svojim nastavnim programom odluče koliko je optimalni broj ispita za upis naredne godine. Takođe, DSS je podržao i odluku da uslov za upis na budžet ostane 48 bodova kao i da se zadrži 6 ispitnih rokova, dodaje Savić.

 

 

 

 

Povezane vesti