018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

DSS: Nacrt zakona o javnim servisima nije u skladu sa Medijskom strategijom (VIDEO)

Demokratska stranka Srbije u Nišu pozvala je gradsku vlast, predstavnike svih stranaka, Univerziteta i svih ustanova i organizacija da se otvoreno suprotstave predloženim Nacrtima zakona o javnim servisima i elektronskim medijima, koji su u suprotnosti sa Ustavom Srbije i degradirajući za sve građane koji žive van Beograda i Vojvodine. Niš, kao najveći grad na jugu Srbije, ima obavezu da zahteva ravnopravnost u oblasti informisanja, kako je to i predviđeno Ustavom, kaže predsednik GO DSS-a, Milan Lapčević.

U DSS-u ističu da Nacrt zakona o javnim servisima nije pripremljen u skladu sa prethodno usvojenom Medijskom strategijom, koja je, pored Beograda i Novog Sada, predviđala još 6 regionalnih javnih servisa. Zatim je doneta odluka da se dva javna servisa finansiraju iz budžeta, za koji sredstva izdvajaju svi građani Srbije, ali da im to ne garantuje jednaku dostupnost informacijma, koje se odnose na pojedine gradove i regione južno od Beograda . Takav nacrt zakona o javnim servisima u suprotnosti je sa Ustavom Srbije.

Tokom oktobra održan je niz Javnih rasprava i to u Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu, dok je jug Srbije zaobiđen. Na tim javnim raspravama prisutvovali su pojedini medijski radnici iz Niša i Vranja, ali nisu učestvovali predstavnici lokalnih samouprava, kao ni poslanici, jer nisu ni dobijali pozive, kaže Lapčević. To znači da se nije čula volja i potrebe građana ostatka Srbije, smatraju u DSS. U toj stranci ističu da Niš mora da se izbori za pravo na adekvatno informisanje.

U DSS zameraju što je Nacrtom zakona o javnim servisima predviđeno da RTS emituje program na najmanje dva tv i tri radio kanala. Predviđeno je postojanje najmanje dva kanala Radio televizije Vojvodine i najmanje tri kanala Radio Novog Sada. Južno od Beograda, nacrti zakona ne predviđaju postojanje regionalnih javnih servisa. Pritom, prediviđen budžet za RTS i RTV je oko 125.000.000 evra, a procene su da bi za 6 regionalnih javnih servisa, koje predviđa Strategija, a1i ne i Nacrt zakona, bilo dovoljno od tri do pet miliona evra. O nacrtima zakona izjasnjavaće se i narodni poslanici.

Do kraja meseca sve primedbe i amandmani na predložene Nacrte zakona o elektronskim medijima i javnim servisima mogu se uputiti na sajt Ministarstva kulture i informisanja.

Povezane vesti