018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Državni vrh nema dilemu da li Srbija zaslužuje datum

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Najviši državni zvaničnici u Beogradu očekuju da će Savet EU u petak odrediti datum početka pristupnih pregovora sa Srbijom, i da otvaranje pregovora neće biti uslovljeno nekim novim zahtevima, odnosno da definitivna odluka o tome neće biti odložena za neku drugu priliku. Predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić su eksplicitno evropskoj administraciji u Briselu, ali i vlastima Nemačke poručili da Srbija zaslužuje istorijsku šansu i da očekuju da 28. juna biti doneta pravična odluka.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uveren je da će Nemačka, a potom i Savet EU pružiti istorijsku šansu Srbiji i srpskom narodu 28. juna. „Mi više nećemo da stojimo po strani“, poručio je Nikolić I precizirao da Srbija od Nemačke očekuje da svojom odlukom pokaže da se nedvosmisleno zalaže za pomirenje, mir i stabilnost u regionu i istakao da je uveren da će pravo i pravda prevagnuti 28. juna.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da nema nijednog opravdanog razloga da bilo ko sumnja da će Srbija primeniti briselski dogovor sa Prištinom i da bi svako odlaganje odluke Saveta Evropske unije (EU) o datumu za početak pregovora bilo nepravedno I razočaravajuće. Ne možemo da prihvatimo politku novih uslovljavanja I stalnog pomeranja ciljeva sa kojom se suočavamo, rekao je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je potpuno uveren da će, uprkos konradiktornim vestima, Srbija u petak dobiti datum početka pristupnih pregovora sa EU, bez dodatne sednice Evropskog saveta u decembru i dodatnih uslovljavanja i provera.

Povezane vesti