018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Drvo palo, tragedija izbegnuta

Komentari: isključeni
Tagovi:

Srećom, nije bilo tragedičnog ishoda kao dva puta ranijih godina, kada se sinoć odlomila grana u dvorištu na Sinđelićevom trgu 18. Ekipe „Gorice“ danas su već odsekle granu i pregledale ostala stabla na toj lokaciji. Slobodan Đorđević iz sektora zelenila kaže da se stabla regularno orezuju zimi i leti, i to ona koja su oštećena i suva, a u čairskom parku, u Tvrđavi i nekim ulicama sadnice su prokontrolisane.

Grana u dvorištu zgrade na Sinđelićevom trgu, kažu stanari, odlomila se odjednom, po mirnom vremenu. Vetra nije bilo. Iako je u tom trenutku grupa dečaka igrala basket, srećom, najdeblji kraj izvukao je samo automobil parkiran ispod drveta. Ekipa „Gorice“ već je uklonila granu, a u sektoru zelenila kažu da drvo nije oštećeno i suvo, naprotiv, ono buja.

Šta je uzrok lomljenja grane, u Gorici ne mogu tačno da odrede, ali objašnjavaju da neka stabla imaju ograničen životni vek na 40-50 godina, nakon kojeg prirodno počnu da trule. Takva stabla se češće kontrolišu, čak i mimo uobičajenog zimskog i letnjeg orezivanja.

U dvorištu zgrade na Sinđelićevom trgu 18 ima još drveća čije bi grane mogle da se odlome, ali u Gorici kažu da ni stanari neće da sarađuju – iako su zamoljeni da privremeno pomere svoje automobile da bi se problematične grane odsekle.

Da podsetimo, Niš pamti dve tragedije – 2010. godine, baka i njena desetogodišnja unuka poginule su krugu crkve na Panteleju, kada je na njih palo drvo sa visine oko osam metara, a druga nesreća dogodila se 2006, u parku na Sinđelićevom trgu, kada je stablo usmrtilo 71-godišnjeg Teodosija Stamenkovića iz Huma. Grad Niš je njegovoj porodici isplatio odštetu od 790.000 dinara.

Povezane vesti