018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Druge festivalske večeri „Krugovi“ i „Skidanje“

Komentari: isključeni

Prve večeri Festivala prikazana su dva filma, “Kad svane dan”, reditelja Gorana Paskaljevića i “Mamaroš” Momčila Mome Mrdakovića. U filmu “Kad svane dan”, jednu od glavnih uloga tumači poznati kompozitor Zafir Hadžimanov, a Miru Banjac je sinoć publika na Letnjoj pozornici mogla da vidi u oba filma.

“Kad svane dan”, reditelja Gorana Paskaljevića, potresna je priča o penzionisanom profesoru muzike Miši Brankovu koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje jevrejsko poreklo. Na mestu gde je nekada bio nacistički logor u Drugom svetskom ratu, radnici slučajno pronalaze limenu kutiju, koju je daleke 1941 .godine zakopao logoraš Isak Vajs. U kutiji je i nedovršena muzička partitura pod nazivom “Kad svane dan”.

Film “Mamaroš”, reditelja Momčila Mome Mrdakovića, priča je o Peri, čoveku srednjih godina, čiji lik tumači Bogdan Diklić, a koji živi u senci svoje majke Mare, koju tumači Mira Banjac. Nakon što dobijaju na lutriji zelenu kartu, njih dvoje beže u Ameriku za vreme bombardovanja 1999. godine.

Druge festivalske večeri, publika će moći da vidi još dva filma -”Krugove” Srdana Golubovića i “Skidanje” Koste Đorđevića.

Prošlogodišnji dobitnik Nagrade „Pavle Vuisić“, Marko Nikolić, ove godine je dobio svoju monografiju i film. Monografiju je pisao Vanja Bulić, a film u produkciji „Centar filma“ delo je rediteljke završne godine FDU Sare Vulović.

Povezane vesti