018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Drugačiji zajedno“

Komentari: isključeni
Tagovi:

Položaj osoba sa posebnim potrebama može se poboljšati samo ukoliko postoji jasna strategija koja će to omogućiti, rečeno je povodom obeležavanja godišnjice projekta “Formiranje informativno – edukativnog servisa i savetodavnog biroa za osobe za intelektualnim i višestrukim smetnjama”.

Projekat sprovodi organizacija “Drugačiji zajedno”, čiji je osnovni cilj da pomogne ovakvim osobama da ostvare svoja prava.

Od početka sprovođenja projekta, organizaciji “Drugačiji zajedno” obratilo se više od 500 osoba, kako bi dobili savet i pomoć pri ostvarivanju prava. Cilj projekta je lakši pristup informacijama iz oblasti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, kao i poboljšanje pravnog, obrazovnog, ekonomskog i društvenog položaja osoba sa smetnjama u razvoju, kao i osoba sa invaliditetom.

- Grad je uvek podržavao ovakve inicijative i nadam se da će osobe sa posebnim potrebama od jednog ovakvog centra i ubuduće imati veliku korist – kaže gradski većnik zadužen za socijalna pitanja Branislav Ranđelović .

Inkluzija ne može da postoji samo na papiru, kaže predsednik gradske opštine Medijana Nebojša Krstić, a ovakav centar i ovakvi projekti doprinose tome da inkluzija postane realnost, dodaje on.

Predstavnik organizacije Behindertehilfe iz Nemačke, Norman Dizer, uz čiju se podršku sprovodi ovaj projekat, kaže da je veoma zadovoljan, jer projekat napreduje mnogo bolje nego što se očekivalo.

Predviđeno je da  traje još godinu dana, a predstavnici lokalne samouprave obećali su da će pomoći funkcionisanje projekta i nakon tog perioda. U savetovalištu je planiran opremljen prostor za socijalno druženje i interakciju, kako bi se prevazišle barijere i kako bi osobe sa invaliditetom bile ravnopravan deo društva.

Povezane vesti