018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dragana Čabarkapa:” Odmah pristupiti izmeni medijskih zakona“

Od:
Komentari: isključeni

Predsednica Sindikata novinara Srbije (SINOS) Dragana Čabarkapa izjavila je danas
da je situacija u domaćim medijima „dramatična“ i zatražila da se „odmah pristupi izmeni medijskih zakona“.

Kako se navodi u informaciji SINOS, Čabarkapa je, učestvujući u debati Medija centra o medijskom pluralizmu, ocenila da je izvesno da će biti produžen rok za privatizaciju medija, propisana zakonom do 1.jula.
Ukazujući da je Agencija za privatizaciju naložila novu procenu vrednosti kapitala medija, Čabarkapa je napomenula da Medijska koalicija, s druge strane, traži da se poštuju medijski zakoni, dok Ministarstvo kulture i informisanja ćuti.
„Očito je da je reč o opštem haosu“, koji bi, prema rečima Čabarkape, „mogla da reši odluka Ustavnog suda o ustavnosti medijskih zakona“.
„Budući da su mali izgledi za to, SINOS, Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS), Koalicija zaposlenih u medijima (ZUM) i Kragujevačka inicijativa insistiraju da se odmah pristupi izmeni medijskih zakona“, poručila je Čabarkapa.
Ta izmena trebalo bi da bude usklađena sa Ustavom, Medijskom studijom, Medijskom strategijom i preporukom Komiteta ministara Saveta Evrope, rekla je Čabarkapa i dodala da se u „svim tim dokumentima predviđa postojanje
lokalnih medija zbog pluralizma vlasništva“.
Kada je reč o slobodi medija, Čabarkapa je ukazala da bi hitno trebalo uspostaviti socijalni dijalog i dodala da nema slobodnih medija bez slobodnih novinara, pominjući Blic i Večernje novosti kao „primere loše prakse u srpskim medijima“