018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dragan Đilas ostaje na čelu DS

Komentari: isključeni

Dragan Đilas je posle maratonske sednice Glavnog odbora ostao na čelu stanke. Članovi najvišeg partijskog organa usvojili su noćas većinom glasova (274 za, 127 protiv i 10 uzdržanih) Đilasov izveštaj o radu.

Na Glavnom odboru u Novim Sadu Đilas je zatražio podršku za svoj rad, dok je bivši predsednik stranke Boris Tadić u dva navrata predlagao da se Đilasu uskrati poverenje.

Đilas je u završnoj reči naveo da je ponosan na današnju raspravu i dodao da će se povući s mesta predsednika partije ako ne bude izglasan njegov izveštaj.

„Voleo bih da mi date poverenje i da zajedništvom sprovedemo politku stranke u kampanji za beogradske izbore“, rekao je Đilas, a preneli su agenciji Beta izvori iz DS.

Đilas je rekao da, ako Aleksandar Vučić zakaže vanredne parlamenarne izbore, ostaje optimista kada je rezultat DS u pitanju. Dodao je da prihvata i ceni kritike koje je čuo, iako je očekivao podršku svih.

Boris Tadić je u replici poručio da se „ne gura“ da bude predsednik DS i nosilac liste jer je to već bio.

„Ne umeš Dragane da vodiš stranku, rezultat se meri, politika je brutalna stvar. Dragane Đilase ti nemaš poltiku, što znači da ni stranka nema poltiku. Moj predlog je da se povučeš, jer bi to bilo korisno i fer. Kažem ti da to učiniš na vreme da ne propadneš na izborima“, rekao je Tadić.

Sednica Glavnog odbora počela je objašnjenjem da se zaseda u Novom Sadu, jer je termin koji je ta stranka želela u beogradskom Centru „Sava“ već rezervisala Srpska napredna stranka.

„Nije primereno da oni budu u velikoj, a mi u maloj sali jer ja verujem da je ovo stranka koja će jednog dana biti veća od SNS-a i tu simboliku ne bih hteo da prihvatim“, rekao je Đilas.

U istom tonu nastavio je i o svojoj politici.

„Ne vodim ja Demokratsku stranku koja će biti podrška takozvanom reformatoru i modernizatoru Aleksandru Vučiću, ja vodim Demokratsku stranku koja veruje da može da pobedi Srpsku naprednu stranku i Aleksandra Vučića i da sa te pozicije menja državu, to je naša obaveza“, naglasio je Đilas, prekinut na kratko aplauzom prisutnih.

Lider DS-a zatražio je podršku za svoj rad i rad rukovodstva, ali i za inicijativu Bojana Pajtića da se sačuva jedinstvo u stranci.

„Ne jedinstvo oko predsednika, jer to nikad nisam tražio, nego jedinstvo oko politike. Da danas donesemo odluku koji je pravac razvoja ove stranke i šta ćemo raditi, da se svi toga držimo, da svaki naš nastup u javnosti bude u skladu sa onim što jeste zacrtana politika Demokratkske stranke“, istakao je Đilas.

Kako je poručio članovima, sednica Glavnog odbora je posebna, jer se odlučuje ne samo o budućnosti stranke, već i o budućnosti Srbije.

Za diskusiju se prijavio 71 član Glavnog odbora, javlja specijalni izveštač RTS-a Jelena Obućina. Da bi Dragan Đilas ostao na čelu DS-a potrebno je da ga podrži 221 član, od 440 prisutnih na sednici.

(RTS)

Povezane vesti