018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Donjeck i Lugansk najavili povlačenje oružja

Od:
Komentari: isključeni

DONJECK – Vlasti samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) saopštile su danas da su počele da povlače teško naoružanje sa linije razgraničenja.
Portparol Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin je izjavio da je povlačenje počelo jutros u devet časova, kao i da će iz gradova Debaljcevo, Gorlovka, Donjeck i Telmanovo biti povučeno oko 96 komada teškog naoružanja, prenela je agencija TAS S.
Očekuje se da će povlačenje trajati oko dve nedelje, u skladu sa odredbama mirovnog sporazuma iz Minska, koji je postignut 12. februara posle više od 16 sati pregovora.
Istovremeno su vlasti samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) najavile da će u podne započeti sa povlačenjem teškog naoružanja iz Debaljceva, grada koji je poslednjih nedelja bio poprište oštrih borbi između proruskih i ukrajinskih snaga.
„Danas u podne ćemo povući oružje sa područja Debaljceva“, izjavio je zamenik komandanta policije LNR Vitalij Kiseljev.
On je dodao da je oružje spremno za povlačenje i da će u naredna dva dana biti premešteno na područja koja su za to predviđena.
Zvanični Kijev je sinoć saopštio da proruske snage stacionirane u blizini luke Marijupolj nastavljaju sa napadima na položaje ukrajinske vojske u tom gradu i naveo da zbog tih sukoba ne može da započne dogovoreno povlačenje teškog naoružanja.

Tanjug 24.02.2015 09:50
AP Photo/ Mstyslav Chernov, file