018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Donje Vlase i dalje bez vode (VIDEO)

Komentari: isključeni

Stanovnici sela Donje Vlase od februra nemaju ispravnu vodu a jedini način da se povežu na gradsku mrežu je izgradnja rezervoara “Markovo kale”, kažu u Direkciji za izgradnju grada. Javna cesma sa koje se snabdevaju mestani nije pouzdana, a za proveru ispravnosti vode traze pomoc od opstine Palilula.

Na samo kilometer i po od gradske vodovodne mreže selo Donje Vlase nema pijeću vodu, a ona iz seoskog vodovoda ne može da se koristi ni za kuvanje niti ličnu higijenu jer su u njoj pronađene fekalije. Stotinak domaćinstava, kao i pre pedeset godina, vodu donosi u kofama sa javne česme. Pitanje je, međutim,  koliko je i ova voda ispravna.

Seoska vodovodna mreža postoji od1983. godine. Meštani su je gradili u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, ali nemaju ni novac ni kadrove koji bi je održavali. Gradska opština Palilula ne učestvuje u njenom održavanju, kažu meštani, pa su u nju prodrle otpadne vode.

I dok se meštani Donjeg Vlasa nadaju da će uskoro moći da piju vodu sa svojih česmi, u Direkciji za izgradnju grada kažu da to neće biti tako skoro, sve dok se ne izgradi rezervoar četvrte visinske zone “Markovo kale”. Plan detaljne regulacije uskoro bi trebalo da bude usvojen na Skupštini opštine Palilula, a zatim slede projekti i provere imovinskog statusa zemljišta, što može da traje godinama. Meštanima do tada ostaje da se snalaze, ko kako može i ume.

 

Povezane vesti