018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dom zdravlja dobio novog zaštitnika prava pacijenata (VIDEO)

Komentari: isključeni

Sve zdravstvene ustanove u Srbiji, od kraja januara imaju novog apsolutno nezavisnog zaštitnika prava zdravstveno osiguranih lica. Do sada su taj posao obavljali ljudi koji su već bili zaposleni u tim ustanovama, a od sada pa nadalje će to pravno lice biti neutralni predstavnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kako bi, prema rečima nadležnih iz te ustanove, njegov rad mogao da bude potpuno objektivan.

Iako su sve zdravstvene ustanove u Srbiji pored kutija za primedbe pacijenata i do sada imale osobu koja je bila zadužena za zaštitu prava pacijenata, prema broju negativnih komentara i primedaba, čini se da taj sistem ipak nije funkcionisao kako valja. Zbog toga je od pre nekoliko dana RFZO oformio novo telo koje će stajati na usluzi pacijentima, a koje je apsolutno nezavisno od ustanove u kojoj radi. Novog zaštitnika prava zdravstvenih osiguranika koji će pomagati nezadovoljnim pacijentima dobio je i niški Dom Zdravlja.

Zaštitinik zdravstvenih osiguranika iz RFZO je u Beogradu počeo sa radom još tokom decembra, ali kao pilot projekat. Kada je utvrđeno da funkcioniše, sve zdravstvene ustanove u Srbiji su ga prihvatile.

Zaštitinika prava pacijenata, osim Doma Zdravlja, imaju i KC Niš, a i sve niške zdravstvene ispostave. U niškoj filijali Fonda kažu da usluge zaštitinika mogu da koriste i svi osigurani pacijenti koji dolaze iz drugih gradova, a imaju uput za niške zdravstvene ustanove.

Pacijenti sa primedbama mogu se obratiti zaštitniku svakog radnog dana od 7:30 do 15:30, a prema rečima nadležnih iz RFZO sve prijave i primedbe rešavaće se istog dana, ili najkasnije 5 dana nakon podnošenja pritužbe.

Povezane vesti