018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

‘Doktor smrt’ lociran u Amsterdamu, Euleks na potezu

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Tužilaštvo za ratne zločine dostavilo je glavnom tužiocu Euleksa Džonatanu Ratelu sve infomacije kojima raspolaže o turskom lekaru Jusufu Somnezu, nakon što ga je prošle nedelje, uz pomoć svedoka saradnika, lociralo u Holandiji, u Amsterdamu.
Srpsko tužilaštvo je sa Sonmezom, prema pisanju „Kurira“, stupilo u kontakt imejlom, predstavljajući se kao strana zainteresovana za kupovinu bubrega.
Sonmez, koga su mediji prozvali „doktor smrt“, pronađen je u Amsterdamu preko lokatora pre nekoliko dana u Amsterdamu, a prema raspoloživim podacima, napuštao je Holandiju iako je na Interpolovoj poternici.
Jusuf Somnez prvooptuženi je u slučaju „Medikus“, a u postupku pred sudom u Prištini sudilo mu se u odsustvu, navodi se u saopštenju Tužilaštva za ratne zločine.
U istom u procesu koji se vodio zbog nelegalne transplatacije organa u klinici „Medikus“, kod Prištine Ljutfi Derviši i njegov sin osuđeni na po osam, odnosno sedam godina i tri meseca zatvora.
Sonmez je uhapšen početkom januara 2011.godine u Istanbulu, ali je pušten posle saslušanja, uz obrazloženje da ima uredno prijavljeno boravište.
Klinika „Medikus“, zatvorena je 2008. godine, pominje se i u izveštaju SE u kom se navodi da su pripadnici OVK trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine na KiM.
Na osnovu saznanja kojima raspolaže Tužilaštvo za ratne zločine, Sonmez je učestvovovao u transplantaciji organa otetih Srba, Roma i nelojalnih Albanaca u „Žutoj kući“ na KiM.

tanjug   02.09.2014 11:21
Foto freeimages.com,nwk, ilustracija