018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dodeljena Nagrada „Stevan Sremac“

Komentari: isključeni

Srpska književnica iz Amerike Jelena Rosić ovogodišnja je dobitnica Nagrade “Stevan Sremac“, koju Niški kulturni centar, Grad Niš i Ministarstvo kulture dodeljuju deseti put za najbolju proznu knjigu iz prošlogodišnje produkcije, pisanu na srpskom jeziku.

Žiri je odlučio: ovogodišnji laureat za tradicionalnu nišku književnu nagradu “Stevan Sremac“ biće knjiga priča Jelene Rosić – “Dan kada je Miz Lili postala ono što je oduvek bila“. U najužem izboru bio je i Svetislav Basara, ali je na kraju žiri jednoglasno prelomio u korist književnice koja već 15 godina živi u Sjedinjenim Državama.

Nagradu “Stevan Sremac“, za najbolje književno delo objavljeno prethodne godine na srpskom jeziku, dodeljuje Niški kulturni centar. Ove godine se dodeljuje jubilarno deseti put, a među prethodnim dobitnicima su književna imena poput Lasla Blaškovića i Aleksandra Gatalice.

Jelena Rosić rođena je u Kikindi1969, po zanimanju je profesor engleskog jezika i književnosti. Objavila je i knjigu priča “Dalilin prsten“ 1993. godine, a 1998. emigrirala je s porodicom u SAD. Umesto autorke, priznanje je primio Gojko Božović, glavni urednik Jelenine izdavačke kuće “Arhipelag“.

Povezane vesti