018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dodeljena nagrada Stevan Sremac (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Dobitnik književne nagrade “Stevan Sremac” je Vladislava Vojnović za roman “Kozje uši”. Ova nagrada se dodeljuje od 2004. godine u okviru manifestacije “Dani Stevana Sremca”, a od ove godine uvrštena je u gradske manifestacije. Vladisalavi Vojnović je nagradu predao gradonačelnik Niša u Gradskoj kući.
Književnu nagradu “Stevan Sremac” dobijaju pisci koii u svom radu neguju Sremčev duh. Kroz satiru i humor dotiču se ozbiljnih tema iz života koji nikad nije jednostavan. Naziv romana “Kozje uši” u direktnoj je vezi sa bajkom “U cara Trojana kozje uši”.
Dodelu nagrade “Stevan Sremac” pokrenula je Stana Dinić Skočajić, književnica u urednica u Niškom kulturnom centru. Za 10 godina , koliko se ova nagrada dedeljuje , bilo je i opstrukcija i osporavanja , različitih mišljenja da li je takva nagrada potrebna gradu. Ove godine našla se na spisku gradskih manifestacija, rame uz rame sa prestižnom nagradom “ Branko Miljković “. Nagradu Stevan Sremac, podržalo je i Ministarvo kulture i informisanja Srbije i Grad Niš, verujući da se na ovaj način najbolje čuva uspomena na velikog Sremca.
Roman “Kozje uši” Vladislave Vojnović, koja je po obrazovanju dramaturg, je priča o Stojanki, starijoj ženi sa sela. Po knjizi je napisala i scenario za film i već se zna da će ulogu glavne junakinje romana tumačiti glumica Gorica Popović.