018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dobrovoljno davalaštvo krvi na zavidnom nivou (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Iako su zalihe krvi u letnjem periodu uglavnom smanjene, ove godine to nije slučaj, izjavili su lekari Zavoda za transfuziju. Ipak, to ne znači da se građani ne odazivaju akcijama dobrovoljnog davanja krvi, a sledeća je od 13. do 17.jula u Nišu.
Zavod za transfuziju krvi u Nišu tokom leta prikupi upola manje jedinica tečnosti od količine koja je potrebna. Međutim, kao i pre mesec dana situacija što se dobrovoljnog davalaštva tiče je odlična i nema neštacie krvi, kaže lekar Zavoda za transfuziju Ivan Stanojević.
Dnevne rezereve su od 800 do 900 jedinica krvi, dok na mesečnom nivou terenske ekipe moraju da prikupe do 1000 jedinica dragocene tečnosti.
Zavod za transfuziju krvi najavljuje da će od 13 do 17 jula sporvesti akciju dobrovoljnog davanja krvi, a u okviru akcije „Tvojih 5 miuta, nečiji ceo zivot“. Mobilne ekipe u tom periodu će dežurati u saobraćajnoj policiji, vatrogasnoj brigadi, u zatim u bolnici u Gornjoj Topnici i Domu zdravlja, dok su vrata Zavoda za dobrovoljne davaoce od 18 do 65 godina starosti otvorena svakog radnog dana od 08.00h do 19.00h, subotom od 08.00h do 15.00h.