018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dobar rod kukuruza

Komentari: isključeni

Visoke temperature nepovoljno utiču na kukuruz i, ukoliko u narednih nekoliko dana ne bude kiše, prinosi te žitarice biće umanjeni, ocenjuju u niškoj poljoprivrednoj službi. Ipak, u odnosu na prošlu godinu rod će biti veći, i to ne samo u Srbiji, već i u regionu, zbog čega se na svetskim berzama očekuje pad cene kukuruza, a samim tim i cene mesa i mleka.

Posle dobrog roda pšenice, i na poljima kukuruza mogu biti natprosečni prinosi. Kada bi pala bar još jedna dobra kiša, ratari tvrde da bi rod premašio do sada nezabeleženih 7, 5 miliona tona.

Biljke su u fazi punog nalivanja zrna i naredni dani su ključni za formiranje prinosa. Ipak, i bez kiše ova godina biće bolja od 2012, kada je zbog velike suše bilo parcela koje uopšte nisu imale roda.

I u svetu je kukuruz dobro rodio. U Južnoj Americi već je ubrano rekordnih sto miliona tona, dok se na severu tog kontinenta očekuje rod od 350.000.000 tona. Kukuruza će biti znatno više i u zemljama okruženja, što će, kako kažu trgovci, umanjiti njegovu vrednost na svetskim berzama. To bi trebalo da uslovi i pad cene mesa i mleka.

Cena novog roda na međunarodnom tržištu trenutno iznosi 115 evra po toni, što preračunato u dinare, iznosi oko 13 dinara za kilogram.

 

 

Povezane vesti