018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Do sada spaseno samo 15 putnika iz potonulog broda

Od:
Komentari: isključeni

PEKING – Sa broda koji je po olujnom vremenu potonuo u reci Jangce, u južnoj Kini, sa 458 ljudi, do sada je spaseno samo 15 putnika, objavili su državni mediji, navodeći da spasilačke ekipe nastavljaju potragu za preživelima, ali da ima malo nade da je izbegnuta masovna tragedija.

Iz broda su do sada izvučena tela pet poginulih.

Brod Dongfangžising (Istočna zvezda) potonuo je sinoć na putu iz Nanđinga u istočnoj Kini u Čongćing na jugozapadu te zemlje.

Televizija CCTV je objavila da je dugački brod plutao tri kilometara niz reku nakon što se prevrnuo u regionu Đijanli, u centralnoj kineskoj provinciji Hubei.

Uzrok potonuća još nije utvrđen, a kapetan i glavni inženjer broda, koji su spaseni, privedeni su na saslušanje.

AFP navodi da su obojica rekla da je brod naišao na ciklon.

Na brodu se nalazilo 458 ljudi – 405 kineskih putnika, pet turističkih radnika i 47 članova posade, javila je televizija CCTV.

Pozivajući se na zvaničnika iz agencije za plovidbu Jangceom, „Hubei dejli“ je objavio da su u jednoj grupi putnika, koja je putovala preko turističke agencije u Šangaju, bile osobe između 50 i 80 godina.

Kineski list piše da u spasilačkoj operaciji učestvuje oko 150 brodova, uključujući oko 100 ribarskih, kao i više od 3.000 ljudi.

Članovi porodica nekih od putnika oštro su kritikovali vlasti u Šangaju, jer im nisu objasnile šta se tačno dogodilo s brodom i njihovim bližnjima.

Grupa od oko 60 ljudi, okupila se u gradu Nandžing i sikobila sa zvaničnicima, koji su pokušavali da ih smire, preneo je Rojters.

Oni su najpre otišlu u turističku agenciju koja je organizovala putovanje, ali je ona bila zatvorena, pa se grupa premestila do zgrade lokalne vlade u Šangaju.

Rođaci putnika kažu da su o nesreći čuli iz medija i zahtevaju dodatne informacije o onome što se dogodilo.

Tanjug 02 Jun 2015 17:41
Chinatopix via AP