018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Do 2032. godine žene će u punu starosnu penziju s navršenih 65 godina života (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Novi propisi o penzionisanju stupaju na snagu sutra, 1. januara 2015. godine, te se starosna granica za penzionisanje žena pomera za šest meseci, odnosno na 60 godina i šest meseci života, uz najmanje 15 godina staža osiguranja.
Kako je saopštio Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), do 2032. godine za žene će se postepeno podizati uzrast za penzionisanje, tako da će tada i žene u punu starosnu penziju ići s navršenih 65 godina života.
Za muškarace i dalje važe isti uslovi za penzionisanje – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Pored toga, osnova za punu starosnu penziju i muškaraca i žena je navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.
Od 1. januara 2015. godine za prevremeno penzionisanje muškarcima će biti potrebno 40 godina staža i najmanje 55 godina života, a ženama 36,4 godine staža i najmanje 54,4 godina života.
U slučaju odlaska u prevremenu penziju, primanja će biti trajno umanjena za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.
Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, radni odnos je morao da prestane najkasnije 30. decembra. Zahtev za penziju se podnosi najkasnije do 31. decembra, što može da se učini i poštom, preporučenim pismom.
Sve filijale Republičkog fonda za PIO danas rade puno radno vreme, a filijala u Beogradu do 18 časova.