018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Diskriminacija ugroženih potrošača

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Predlog nove uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom predviđa da energetski zaštićeni potrošači dobijaju određeni popust na električnu energiju i gas. Međutim, u Centru za zaštitu potrošača „Forum“ smatraju da ova uredba diskriminiše one koji u svojim domovima nemaju gas, jer će dobiti samo popust na električnu energiju, dok će drugi popust ostvariti po oba osnova.

Nova uredba predviđa umanjenje računa za 120 KWh električne energije i 90m kubnih gasa ugroženim kategorijama stanovništva. Međutim, u centru „Forum“ kažu da mnogi građani ne koriste gas, pa su zbog toga Vladi republike Srbije predložili da se izmeni tekst uredbe kako bi ovim potrošačima računi za električnu energiju bili umanjeni za 150 KWh tokom cele godine. Na ovaj način bi se, kako kažu, izbegla diskriminacija ugroženih potrošača.

Posle donošenja uredbe pravo na ove povlastice imaće primaoci socijalne pomoći, dečjeg dodatka, dodatka za tuđu negu i pomoć i osobe koje imaju malu penziju. U centru „Forum“ podsećaju da su njihova vrata otvorena svakog radnog dana od 9 do 16 sati svima koji smatraju da su im potrošačka prava ugrožena. Ovi građani mogu dobiti i pravnu pomoć ponedeljkom i sredom od 12 do 16 sati, kao i pomoć medijatora utorkom i četvrtkom, takođe od 12 do 16.

Povezane vesti